Gatunki kawy dla koneserów

Ziarna kawy dobrego gatunku są podstawą doskonałej jakości napoju. Wie o tym każdy barista i wiedzieć o tym powinien każdy kawosz. Jeżeli wiemy, gdzie były uprawiane i do jakiej odmiany nalezą ziarna, to jesteśmy w stanie przewidzieć, jak będzie smakowała gotowa kawa.

Arabika

Jest to najpopularniejsza z obecnie stosowanych odmian. Uprawia się ją w wielu zakątkach naszego globu, ale pochodzi ona z Jemenu, gdzie jest uprawiana od niemal tysiąca lat. Jej wyróżniającą się cechą jest doskonały, łagodny i pełny smak oraz subtelny aromat. W sklepach można kupić wiele rodzajów arabiki, ale do szczególnie godnych polecania należy kawa ziarnista Lavazza, łącząca w sobie ziarna pochodzące z Afryki i Ameryki. Warto wiedzieć, że im więcej odmian ziaren znajduje się w kawie, tym ciekawszy jest jej smak. Ma to miejsce właśnie w kawie ziarnistej Lavazza, w której odnaleźć można delikatny kwiatowy aromat i raczej małą zawartość kofeiny.

kawa ziarnista LavazzaDo najczęściej spotykanych typów ziaren arabiki należą między innymi Heirloom - kawa o mocnym posmaku, rzadko uprawiana Typica czy też Pacamara, łagodniejsza od poprzedniczek, o orzechowym aromacie. Generalnie arabika uważana jest za wyjątkowo szlachetną odmianę kawy. Jest trudniejsza w hodowli, ponieważ rośnie wyłącznie na dużych wysokościach i stromych zboczach. Z tego samego powodu jest również nieco droższa niż pozostałe gatunki kaw.

Robusta

To drugi bardzo popularny gatunek kawowca. Od arabiki różni się przede wszystkim mocą, aromatem i zawartością kofeiny. Robusta jest mocna, harmonijna, o wyrazistym aromacie i większej niż w arabice kwasowości. Na ogół nie stosuje się jej samodzielnie, lecz w mieszankach. Do jej największych zalet należy duża wydajność, łatwa uprawa i odporność na choroby. Dlatego też wielu producentów stawia właśnie na robustę. Jest tańsza niż arabika i często wchodzi w skład popularnych, komercyjnych kaw dostępnych w marketach. Oczywiście istnieją także bardziej wykwintne typy robusty, które zadowolą kawoszy gustujących w kwaskowatych, ostrych smakach i większej dawce kofeiny.